Bouwen

Het nut van plinten

Wie een laminaatvloer in zijn of haar huis legt, weet dat het ook hoort om plinten te leggen. Maar wat is nu eigenlijk het praktische nut van deze plinten? Gaat het alleen om het zicht of heeft het nog andere redenen waarom er altijd plinten gelegd moeten worden om de randen en in de hoeken van een laminaatvloer. Vandaag kijk ik naar het nut van plinten.

Plinten: soorten, maten en kleuren

Aan het kopje boven deze alinea zie je al dat plinten niet bepaald producten zijn die allemaal op elkaar lijken. Natuurlijk heb je verschillende soorten plinten. De plak plinten bijvoorbeeld, die je, hoe kan het ook anders, op de laminaatvloeren plakt. Hierdoor is de ruimte achter de vloeren bedekt. Het is namelijk zo dat er altijd een ruimte, al is het maar een paar millimeter, tussen het uiteinde van een plank en de muur te vinden is. De plinten zorgen er dus voor dat die ruimte bedekt is. Plak plinten, maar ook MDF plinten (die je waarschijnlijk wel herkent als je ze ziet. Het zijn de rechtopstaande, chiquere plinten).

Het nut van plinten

Weer even terug naar het onderwerp van mijn blog: het nut van plinten. Want wat maakt het nou eigenlijk uit dat er een kleine ruimte tussen de muur en de vloer zit? Allereerst is het natuurlijk zo dat het niet echt mooi staat. De planken verschieten ook allemaal net wat, waardoor er geen egale richel ontstaat. Het is dus mooier om deze richel te bedekken met plinten. Daarnaast is het zo dat er in die ruimte achter de laminaatvloer van alles terecht kan komen. Dan doel ik op broodkruimels, maar ook een klein potlood. Dit is natuurlijk niet handig en vaak is het zo dat je het ook niet schoongemaakt krijgt. Het grootste nut van plinten zit ‘m dus in het hygiënische karakter er van.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén