Interieur

Goedkoper met schakelmateriaal: zo vervang je je materiaal!

Wil jij nieuw schakelmateriaal in je woning? Of ben je benieuwd naar hoe schakelmateriaal in elkaar zit? Indien je zelfstandig je schakelmateriaal wilt vervangen, is het verstandig om eerst in kaart te brengen hoe dit precies in elkaar zit. Zo zal je gemakkelijker je keuze voor nieuwe of ander materiaal maken en ben je goedkoper met schakelmateriaal. Lees snel verder voor een korte uitleg over schakelmateriaal.

De onderdelen

Tenzij je van een huis vol van kaarsen houdt, is schakelmateriaal iets dat we in elke woning terug zien komen. Schakelmateriaal bestaat in de meeste gevallen uit drie onderdelen. Deze onderdelen zijn de basiselementen, afdekramen en bedieningselementen. Deze samenstelling zorgt ervoor dat jij je licht aan of uit kunt zetten.

Allereerst zijn de basiselementen de belangrijkste onderdelen uit de samenstelling. Deze onderdelen zijn essentieel om een schakelaar in werking te krijgen. De basiselementen worden in de muur geplaatst.

Vervolgens bestaat het schakelmateriaal uit afdekramen. Deze afdekramen zijn van belang voor de uitstraling van je dimmer of schakelaar. Deze zorgt er namelijk voor dat de basiselementen netjes worden afgewerkt en je schakelaar er mooi uitziet op je muren. Deze afwerking heeft in de meeste gevallen een witte kleur.

Het afdekraam blijft alleen niet uit zichzelf op de juiste plek zitten. Daarom heb je nog een laatste stap nodig om ervoor te zorgen dat deze op zijn plek blijft zitten. Deze laatste stap bestaat uit bedieningselement. Het bedieningselement wordt ook wel centraalplaat genoemd. Door het bedieningselement of centraalplaat vast te klikken of vast te schroeven op het basiselement, zorg je ervoor dat het basiselement én het afdekraam niet meer kan verschuiven. Jij kunt zelf kiezen welk bedieningselement je kiest. Wil jij liever een schakelwip of een draaiknop om je lichten te bedienen?

Vervang zelf: goedkoper met schakelmateriaal. Weet hoe de binnenkant van een schakelaar eruitziet en wees goedkoper met schakelmateriaal!

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén